Çfarë gjeni

Në këtë faqe do të gjeni një mësues PLUS në lëndën e fizikës jo vetëm për nxënësit e arsimit parauniversitar por edhe për studentët e shkollave të larta.

Ju mund të postoni kërkesën tuaj për problemet që kini dhe do të merni një përgjigje të shpejt dhe të sakt

Faleminderit.

Shihni dhe zgjidhni problemin e rradhës,

Rrotullimi i gypit në formë U

Një karrocë me sipërfaqe të pjerët

Galileo dhe teleskopi

Fizika e oxhakut

Ngarkesa imagjinare në një objekt metalik

Bashkëveprimi Jon-Atom

Një flluskë sapuni

Problemi i tre trupave, LISA

teste opimpiade 1-pyetësor

teste olimpiade 2

Në vijim do të gjeni testet e olimpiadës italiane të fizikës

për vitin 2011-2012 dhe vazhdim

2011-2012

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2011-2012

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2011-2012 përgjigjet

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2012

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2012 skema e vlerësimitt

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2012 zgjidhjet

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2012 testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2012 fleta për përgjigjet e testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2012 skema e vlerësimit të testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2012 zgjidhja e testi teorik

2012-2013

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2012-2013

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2012-2013 përgjigjet

Olimpiada Italiane e fizikës, Faza e dytë, 19 shkurt 2013 shqip

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2013 skema e vlerësimit

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2013 zgjidhjet

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2013 testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2013 fleta për përgjigjet e testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2013 skema e vlerësimit të testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2013 zgjidhja e testi teorik

2013-2014

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2013-2014 it   

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2013-2014 shq

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2013-2014 përgjigjet

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2013-2014 it

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2014 testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2013 zgjidhja e testi teorik

2014-2015

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2014-2015 shq

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2014-2015 përgjigjet

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2014-2015 përgjigjet përshtatur në shqip

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2014-2015 it

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë  2014-2015 shq

MËNYRA E VLERËSIMIT TË ZGJIDHJEVE PËR PROBLEMAT

Olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2015 testi teorik

2015-2016

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2015-2016 shq

2016-2017

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2016-2017 it

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2016-2017 it

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2017 testi teorik

olimpiada kombëtare italiane e fizikës 2017 zgjidhja e testi teorik

2017-2018

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2017-2018 shqip

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2017-2018 it testi

olimpiada italiane e fizikës faza e parë 2017-2018 it zgjidhje

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2017-20178it

olimpiada italiane e fizikës faza e dytë 2017-20178it zgjidhjet

 

Advertisements

15 përgjigje ndaj “Çfarë gjeni

 1. Rrespekt për ju z prof.Mentor Kusho,unë prof Hysen Zenuni nga Prishtina ju pershendes dhe ju përgëzoj për punën tuaj,por kam një lutje pë ju që këto teste mundësisht ti perktheni në gjuhën shqip,dhe të mi dergoni në imellin tim,që
  ëshë:graviteti2@gmail.com.

  Pres me shpres se do të pergjigjesh pozitivisht.

  • Përshëndetje Z. Hysen!
   Ky WebSite është jo fitimprurës, individual dhe i lirë.
   Unë aktualisht punoj vetëm dhe kjo punë më sjel veç kënaqësi. Do të doja të kisha dhe bashkëpuntor të tjer që përgjigjet të jenë më të shpejta dhe materjalet e botuara të jenë të plota në kohë.
   Mua më duhet kohë për të bërë përshtatjen e tyre. Unë po ju dërgoj në e-mail përkthimin e zgjidhjeve deri ku kam mbritur. Kur ta përfundoj sigurisht që do të pasqyrohet në Web.
   Faleminderit për interesimin.
   Mentor Kusho

   • Z Profesor me kenaqesi te madhe mora kete derges tuajen qe e keni derguar,dhe shum gezova qe me keni rrespektuar.Kam nderin te ju pershendes,dhe te ju pergezoj per punen e bere,duke ju deshiruar shendet dhe pune te mbare.
    Me shpres qe te ndegjohemi te pershandes nga Prishtina.Kerkoj falje per
    shkrimin se ka ndoni gabim.

 2. Profesor mund te me ndihmoni me 1 ushtrim qe ishte te blloku i ushtrimeve te zgjidhura per maturantet ” test per vetkontroll ” mungon zgjidhja e ketij ushtrimi:
  Patinatori me mase 50 kg ndodhet ne prehje me patina ne akull. Ai hedh 1 gur horizontalisht me mase 2 kg me v 5 m/s. Koeficenti i ferkimit te patinave me akullin eshte 0.02. Zhvendosja e patinatorit derisa te ndaloj do te jete :

  • Fillimisht zbatojm ligjin e ruajtjes se impulsit dhe gjejm shpejtesine e patinatorit. Pastaj ose me rruge kinematike ose me rruge energjitike gjejme kerkesen.
   1. m1v1=m2v2 > v1=m2v2/m1=2*5/50=0.2m/s

   2. Forca e ferkimit f=√*|N|=√*m*g=0.02*50*10=10N
   2.a. nxitimi
   a=-f/m=-10/50=-0.2m/s^2
   V^2-Vo^2=2a*s
   Patinatoti ne fund ndalet pra V=0
   -Vo^2=2a*s. Qe nga s=-Vo^2/2a=-0.2^2/2*0.2=0.04/0.4=0.1m

   2.b rruga energjitike.
   Ek2-Ek1=f*s
   Ek2=0
   -Ek1=f*s. -mVo^2/2=f*s. Qe nga
   S=-mVo^2/2f=-50(0.2)^2/2*(-10)=-2/(-20)=0.1m

   Shenim: simboli √ eshte per koeficentin e ferkimit. Ndersa ^2 do te thote ne katror(fuqi te dyte)

  • Energjia potenciale gravitacionale është madhësi relative.
   Në fillim duhet të përcaktojmë nivelin me energji potenciale 0 dhe më pas do të llogarisim energjinë potenciale të trupit.
   Është bërë tradit që nivel zero të energjisë potenciale marim sipërfaqen e tokës.
   Në rastin konkret ëshë mirë të marrim nivelin nga e cila fillon matja e lartësisë.
   atëherë energjia potenciale e trupit është m*g*h
   ku m është masa e trupit, g nxitimi i rënies së lirë në pikën ku ndodhet trupi dhe h lartësia e trupit nga niveli me energji potenciale zero.
   Sigurisht që trupin do ta konsiderojmë pranë sipërfaqes së Tokës ku nxitimi përafrohet me g=10m/s^2.
   dhe Ep=12*10*10=1200 J.

  • Mendojmë ujin si një trup që bie nga lartësia 50m, energjia potenciale e të cilit është mgh=m*10*50=500m kjo energji do të kthehet në energji të turbinës (rasti ideal kur mungojnë “humbjet”) dhe fuqia do të jetë:
   P=E/t=500m/t ku m është masa e ujit
   shënojmë prurjen e ujit me p=2m^3/s
   masa e ujit do të jetë m=V*d=p* t*d=2(m^3)/s*t*1000(kg/m^3)=2000(kg/s)*t
   atëherë fuqia është: P=500*2000(kg/s)*t/t=1000000 W=1 MW.
   Mund të përdorim dhe rrugë kinematike:
   shpejtësia me të cilën die uji nga lartësia 50m është v=sqrT(2*g*h)=sqr(2*10*50)=sqrT(1000)=31.6
   ENERGJIA KINETIKE E UJIT:
   EK=mv^2/2
   masa e ujit do të jetë m=V*d=p* t*d=2(m^3)/s*t*1000(kg/m^3)=2000(kg/s)*t
   dhe fuqia P=EK/t=mv^2/2t=2000*t*1000/2t=1000000 W=1 MW

  • Valentina, këto shprehje sigurisht që s’janë të vështira për ti kuptuar por patjetër që i kupton ai që mëson fizikë. Unë nuk e di së në çfar klase jeni ju prandaj shkurtimisht po të përgjigjem:
   LAVJERRESI ELEKTRIK është një qark elektrik ku parametrat e rrymës, tensionit apo ngarkesës elektrike ndryshojnë periodikisht me kohën njësoj si ndryshon pozicioni i një lavjersi të thjeshtë fizik.
   ELEKTROSKOPI është një aparat që tregon se një trup ka ngarkesë elektrike ose jo
   ELEKTROMETRI ashtu si ELEKTROSKOPI tregon nëse një trup ka ngarkesë elektrike ose jo por ELEKTROMETRI trtegon edhe vlerën e ngarkesës elektrike.

 3. Une dua te di kete detyre:Automobili me masen 2040kg leviz me shpejtesin 22.4km/n neper rruge te lakuar te formes se harkut rrethor me rreze 54 m.Sa eshte forca centripetale qe vepron ne automobil.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s